luni, 3 septembrie 2012

Despre Nimic - 1.2

Mda. Ar fi trebuit să mă gândesc un pic înainte de a scrie ceea ce o să scriu, dar cum e doar ceva despre nimic, eu zic că nu are nici o importanță.
Având în vedere că săptămâna trecută am suferit un eveniment care implică din partea mea un repaus mai intens în perioada imediat următoare, nu prea am ce face prin casă, așa că în imensul timp liber fac surfing pe net, ascult diferite idioțenii pe minunatele programe tv, și ascult muzică. 
Ultima parte, bineînțeles, o fac atunci când ceea ce ascult poate fi numit muzică. De câteva luni am observat un fenomen ciudat. Pe lângă infinitele telenovele portugheze, braziliene, spaniole, mexicane și în alte limbi "latino", au mai apărut și "super-hit-urile" portugheze, braziliene, spaniole, mexicane și în alte limbi "latino". În capul meu e un amestec ciudat de "phuai să-mi trag ceasul ce tâmpenie", "cine pana mea poate fi atât de retard încât să producă așa ceva", "de ce ascult idioțenia asta" și de "trebuie să știi pașii la rahatul ăsta, ca să iți mai treacă vremea la câte un eveniment". 
Avem milioane de piese care spun câte ceva. Avem milioane de piese pe care lumea chiar se chinuie să le facă. Dar nu. Tinerimea română (și nu numai) e hipnotizată total de o ciulama de litere pe care și un bebeluș le-ar aranja mai bine. 
Pe bune, acum. În capul meu, toate "manelele" astea cântate de Justin Bieber-i "latino" care au bani să își cumpere trei consoane și două vocale pe care apoi să le urle legate de numele lor pe o scenă împreună cu vreo vedetă (???) internațională sună exact la fel
Ar putea să spună cineva că nu îmi place "stilul". Sau că nu îl înțeleg. Stil? Pe bune? Când îi văd pe autiștii ăștia cu părul umplut până la refuz de un fixativ care chiar acționează pe orice fel de vreme, îmi e și frică să mai dau pe vreun program de muzică. Dacă, prin vreo catastrofă întamplată la vreun post de radio sau tv, unul din producătorii de acolo s-ar gândi să facă o zi întreagă "dedicată" acestui "curent", cred că aș scoate Taraf-ul și Etno de la "interzis" și le-aș da "în blană". Aș asculta cam același rahat, dar măcar l-aș și auzi pe limba mea.
Partea cea mai nasoală e ca nebacalaureații o ard noapte de noapte pe piesele astea. Oare de ce? Cred că unul din motive e că nu le solicită intelectul prea mult. Trebuie doar să spună cinci-șase litere de vreo zece ori, și gata. Un alt gen de versuri sau mai multe cuvinte i-ar pune într-o încurcatura destul de mare. Nu ar mai ști ce sa spună către frații lor întru ale muzicii "moderne".
Nu îi înțeleg. Pe bune. Sunt o grămadă de momente când mă bucur că muzica pe care am crescut chiar avea versuri, că melodiile aveau mai multe cuvinte decât anunțurile de pe pachetele de țigări, că formațiile alea muzicale au rezistat mai mult de-o vară, că melodiile lor încă mai există. Îmi pare rău pentru tinerii, pubertarii sau adolescenții din ziua de azi. În ritmul ăsta, în câțiva ani, în România se vor asculta din nou rington-urile telefoanelor lui Burebista și ale lui Decebal.
Mă apuc repede să îmi reiau obiceiul de a scrie dvd-uri cu muzica mea. Și opresc televizorul și radioul. Începe să se termine totul.

2 comentarii:

 1. :-) Muzica? Piese? esti generos daca, inca, le mai poti numi asa, eu in cel mai bun caz pot sa le zic "zgomote", si un aparat de alungat tantarii suna mai frumos, dar macar ala e util.
  Pe zi ce trece imi dau tot mai mult seama ca am investit bani degeaba in televizor :-) de multe ori imi vine sa-l opresc inainte sa-l pornesc, de ce-l pornesc? de multe ori ma intreb si eu.
  La cat mai multe astfel de istorioare cu si despre nimic.

  Sa ne auzim cu bine.

  RăspundețiȘtergere
 2. Gizăs. Gândesc ca un adolescent:). La faza cu versurile mă refer:))))
  @ Daniel - sunt generos. stiu:))). O sa incerc cat mai multe, multumesc.
  Sa ne auzim si sa ne vedem:) cu bine.

  RăspundețiȘtergere